torstai 11. maaliskuuta 2010

Lasiaisen rappeuma: epäilyttävä

Otsikossahan se jo tulikin. Näin on kirjattu Kennelliiton jalostustietojärjestelmään Vilin silmätarkastuksen tulos. Vilillä piti olla vain rihmoja lasiaisessa ja that's it. Nyt Vilillä kuitenkin on tuo merkintä lasiaisen rappaumasta.

Soitin tutkineelle eläinlääkärille ja olin kauhuissani asiasta, koska Viliä oli tarkoitus kevään aikana käyttää jalostukseen. Eläinlääkärin mukaan lasiaisen rappeuma voi johtaa linssin irtoamiseen (monesti sama asia on kuulemma kirjattu linssiluksaatio epäilynä) mutta koska Vilillä on geenitestissä "terveen paperit" eikä lasiasta ole etukammiossa hänen mukaan kyse ei ole linssiluksaatio epäilystä. Se, että lasiaisessa näkyy rihmoja viittaa siihen, että lasiainen olisi muuttumassa nestemäiseksi mutta hän painotti sitä että Vilillä on kyseessä vasta epäily eikä hänen mukaansa sitä tarvitsisi sen takia jättää käyttämättä jalostukseen. Eli Vili ei siis vielä sairasta lasiaisen rappeumaa eikä lasiainen ole muuttunut nestemäiseksi. Lasiainen rappeutuu kuulemma yleensä iän seurauksena mutta sen voi aiheuttaa myös silmän sisäinen tulehdus. Joillan roduilla on kuulemma epäilty periytyvää lasiaisen rappeumaa.

Näillä eväillä nyt sitten mennään eteen päin. Viime vuonna Vili sai saman diagnoosin; lasiaisessa rihmoja mutta silloin se kirjattiin jalostustietojärjestelmään terveeksi. Katsotaan miten ensi vuonna sitten käy. Sehän näyttää olevan fifty sixty kumman tuloksen sieltä saa =)

Ei kommentteja: